Category

Új téli gumi

Mint minden évben, most is érdemes figyelni arra, ha az átlaghőmérséklet 7 fok alá süllyed, váltsunk téli gumikra. A fagy sok veszélyt rejthet az autósok számára, főleg, ha nincsenek felkészülve a téli útviszonyokra. 

Ahogy lassan közeledik a tél, a nyári gumik már nem adnak kellő biztonságot számunkra, hiszen már nem tapadnak. Már jóval a fagyáspont feletti hőmérsékleteknél is nagyobb biztonságot nyújtanak az új téli gumik, legyen szó száraz vagy esős, havas útról.

Az új téli gumik előnyei, hogy a mély mintaárkai a fagyosabb időkben a felgyülemlett csapadékot könnyebben el tudják vezetni.  Ezek nem csupán csak fékezéskor és elinduláskor is segítenek, hanem tapadása miatt a kanyarodáskor is. 

Ha tehetjük, mindenféleképpen válasszunk új téli autógumit, hiszen ez birkózik meg a legkönnyebben a hóval és a latyakkal. Télen ezekre a tulajdonságokra van a leginkább szükségünk. Ha tehetjük, maximum ideiglenes megoldásnak használjuk a négyévszakos gumiabroncsokat, hiszen főleg havas utakon mutatkoznak meg a gyenge pontjai. Ilyen például az, hogy fékezéskor nem megfelelő a tapadásuk.

Szakértők szerint az ismeretlen, ázsiai gumiabroncsokat nagyon messziről kerüljük. Akkor sem érdemes őket megvásárolni, ha rajta van az EU abroncscímke. Nem tudhatjuk, mégis milyen tulajdonságokkal rendelkezhet, ami súlyos baleseteket vonhat maga után.

Fontos tudnunk, hogy manapság egységes címkével kell ellátni minden EU-ban forgalmazott gumiabroncsot. A címke valójában úgy néz ki, mint a háztartási gpekben az energiaosztály besorolások. Az ABC betűi, valamint a színes sávok jelölik azt, hogy az adott gumiabroncsok mennyire jól teljesítenek.

Az egyik címkén megtalálhatjuk a gördülési ellenállás nagyságát- azaz, a gumiabroncs üzemanyag tartósságát-, a másikon pedig a neves tapadási útmutatót. Új gumiabroncs vásárlása esetén tartsuk szem előtt ezeket, valamint, hogy az A kategóriás gumiabroncsok a legjobbak, míg a G kategóriás gumik a leggyengébb minőségűek 

Találhatunk a gumikon egy harmadik címkét, mely a kerekek által keltett külső zajra utal. A fekete hanghullámok arról adnak nekünk tájékoztatást, hogy csendesebb, vagy hangosabb abroncsot készülünk vásárolni.

Ha a pénztárcánk megengedi számunkra, érdemes a prémium gumiabroncsok mellett olyat keresni, mely defekttűrő. Ennek lényege, hogy az abroncsban lévő levegőnyomás nélkül is képesek a bizonyos távolságot megtenni, ami körülbelül 60-80 km.

Áruházunkban megtalálhatóak a legújabb gumiabroncsok, amik segítségével biztonságosabbá és kényelmesebbé tehetjük a vezetést. Kínálatunkban az olcsóbb gumiabroncsoktól elkezdve a prémium kategóriásig minden megtalálható.