Category

Téli gumi szett

Sajnos a mai napig rengetegen kidobott pénzként értékelik a téli gumi szettek vásárlását, pedig korántsem ilyen egyszerű ez a helyzet. A téli gumis szett ára nem abban mérendő, hogy abban a pillanatban mennyit fizettünk a gumiszerelőnek, hiszen amint fenn áll egy baleset elkerülése a jó minőségű gumi szettnek köszönhetően máris megtérül a befektetés.

Fontos tudnunk, hogy még egy rosszabb minőségű téli gumi is jobb választás lehet, mint egy nyári gumi. Nem muszáj feltétlenül a csúcskategóriákból válogatnunk, egy középkategóriás gumi szett is lehet kifejezetten jó számunkra.

Érdemes megjegyeznünk, hogy a hőmérséklet megváltozása befolyásolja az autógumik tulajdonságait. Ez téli gumik esetében annyit jelent, ha az átlag hőmérséklet 7 fok alá csökken, a téli gumi szettünk száraz körülmények között is jobb tapadást biztosít, mint nyári gumi szettünk.

A modern téli gumi szettek puhább anyagkeverékből készülnek, mintázatuk kis egységekből áll, éles kereszt- és hossziránti barázdákkal.

A kis lamellák nagyobb biztonságot nyújtanak kis súrlódási együtthatójú utakon is, alacsony hőmérsékleten, hóban és jégen.

Másik különbség a nyári és téli gumi szettek között, a szélességük. a téli gumi keskenyebb a nyárinál, ami által kisebb felületen oszlik meg a gépjármű súlya, viszont a nyomás nő. 

Habár a gumi szettek árán igen, de mennyiségükön nem spórolhatunk. Ez nem csupán balesetveszélyes, hanem tilos is.  Nem megoldás, hogy az egyik tengelyen van tapadás, a másikon nincs. Az főként hibás nézet, hogy a hajtott kerék tapadása a fontos, hiszen a kocsi kormányozhatósága az elsődleges. A hátsó tengely tapadása sokkal fontosabb, hiszen ez határozza meg az autó iránytartását.

Gumi szettünk vásárlásánál figyeljünk a futófelület helyes megválasztására. Mára már nem áll fenn az a nézet, hogy csupán csak a rombuszos mintázatú, nagy kapaszkodó blokkokkal rendelkező autógumik jó télen. A téli hónapok során természetesen nem találkozunk folyton hóval és jéggel, inkább a mi éghajlatunkon a vizes, nedves, csúszós utak a jellemzők.

Éppen ezért optimális a téli mintázatot a lamellás gumi jelenti, melynek kiváló a kapaszkodóképessége.

 

Ez viszont nem feltétlen jelenti azt, hogy minden lamellás gumi szett egyforma tapadásra képes, hiszen ez mintázattól is függ. Az olcsó kínai gumi szetteket nem ajánlatos megvenni, hiszen a gumiteszteken biztosan megbuknak. Válasszunk inkább egy olcsóbb kategóriás ismert márkát, hiszen azzal nem igazán foghatunk mellé. Természetesen a piacon számos márka közül válogathatunk különböző ár-érték arányban.

A téli autóguminak a minimális profilmélysége 4 mm. Egy 3 mm-es téli gumiabroncs csupán csak száraz felületen ad megfelelő tapadást, de amint leesik a legelső csapadék, vagy fagyni kezd, az autónk máris kezelhetetlenné válik.

Mint tudjuk, mindenki szeretne spórolni, ez alól a téli gumi szettek sem kivétel. Viszont akadnak olyan megoldások, amelyek jobb, ha elkerülünk. Ilyen az a lehetőség, mikor a téli autógumi szettünket nyáron is használjuk. Ez egy nagyon rossz választás, mivel a melegben a téli gumi gyorsan kopik, és rengeteget fogyaszt. 

Spórolásképpen az emberek szoktak négy évszakos gumit is vásárolni, ami már egy fokkal jobb módszer, mint az előző, de mégsem az igazi. Akkor lehet jó a használata, ha a télen nem igazán esik csapadék, bár ezt honnan is tudhatnánk előre. A probléma vele, hogy sem nyáron, sem télen nem ad megfelelő tapadást. 

Harmadik megoldásként vehetjük a megfelelő utánajárást.  A használt téli gumi szettünkből először az elsők, majd a hátsók fognak elkopni. Ekkor még esedékes lehet, hogy a hátsó gumiabroncsok jó állapotban vannak, viszont ilyenkor érdemes a hátsót előre rakni, és a hátsóra új gumiabroncsot venni.