Category

Téli gumi cseréje ár

Gumi cserére évente kétszer van szükségünk, a téli- illetve nyári gumicsere alkalmával.

Idén is időjárástól függetlenül gondoskodnunk kell saját magunk és autónk biztonságáról.  Habár Magyarországon nincsen közlekedésrendészeti törvény a téli gumi cserére, mégis a legtöbb autós tapasztalatból tudja, hogy télen- főleg havas, jeges vagy ónos eső esetén- nagyon veszélyes a nyári gumival történő közlekedés.

Közlekedésbiztonsági szempontból indokolt még akkor is időpontot kérni október második felére legkésőbb, ha még meleg is van, hiszen inkább legyen fenn a téli abroncs két héttel hamarabb, mint hirtelen beálló fagyban nyári abronccsal közlekedjen az ember. A téli abroncs nemcsak az anyagkeverékében, hanem a mintázatában is különbözik a nyáritól, és arra különösen ügyelni kell, hogy a mintázat profilmélysége megfelelő legyen.

Érdemes a téli gumi cseréjét akkor elvégezni, mikor az átlaghőmérséklet 7 °C alá csökken. Nem érdemes megvárni a hóesést, hiszen ilyenkor óriási sorok várnak az autószervizbe.

A gumiabroncsok cseréje során tekintettel kell lenni még az általunk használt útfelület minőségére, a domborzati viszonyokra, a gumiabroncsok és a gépkocsi típusára és a járművezető tapasztalatára is.

Mielőtt felraknánk a téli gumikat, forduljunk profi szervizhez vagy mobilgumishoz, akik ellenőrzik a gumiabroncsainkat, hogy nincs-e megsérülve, megrepedve, vagy nem öregedett-e el túlságosan. Téli gumi csere folyamán érdemes figyelnünk a keréknyomásra, hiszen a téli és nyári gumiabroncsok előírt nyomása eltérhet. 

Milyen esetekben lehet szükségünk gumicserére?

  • Ha rendellenes kopást észlel
  • Ha sérült a gumiabroncs
  • Ha a gumiabroncson elöregedés jeleit észleljük
  • Defekt esetén

A téli gumi csere árát igazándiból sok tényező befolyásolja.

Vannak, akik csak a kerékméret, mások pedig az alapján is, hogy acél vagy alufelni kerül-e az autóra. Az utóbbi azért is drágább, hiszen ragasztott súlyokat tesznek a centrírozáshoz. Számos helyen, a kerékméret alapján is összeállíthatják az árlistát, hiszen ha nehezebb kerekeket kell emelgetni, a nagyobb köríven lassabban ér körbe a gumifeszítő-gép.

Előfordulhat természetesen olyan cég is, amely nem kér felárat, viszont lehetséges, hogy a szelepház csere idején azt csak felár esetében adnak. A legjelentősebb árkülönbséget viszont a tárolási díjaknál tapasztalhatunk. Általánosságban vidéken olcsóbb, mint Budapesten.