Category

Személyautó téligumi

A téli guminak minden körülményben jól kell teljesíteni, nem csak a hóban.  A magyarországi klíma ha jobban belegondolunk az esős, ónos esős, jeges télre hasonlít, sem mint arra, hogy decembertől februárig hóban közlekedünk. Sokan elképesztően rosszul döntenek úgy, hogy a havas időt várva keskenyebb abroncsokat szerelnek fel télre. Egy átlagos télen abszolút kevés azoknak a napoknak a száma, amikor valóban nagy hóban kell közlekedni, nem érdemes csak ezért keskenyebb abroncsokat venni. A hazai időjárási viszonyoknál sokkal jobban számít, hogy vizes aszfalton hogyan teljesít az abroncs. A téli gumik tesztjeinél a végső eredménybe a vizes úton nyújtott teljesítmény számít bele a legnagyobb mértékben, háromszor annyira, mint a jégen nyújtott teljesítmény. Persze a legjobb olyan gumit választani, amelyik minden körülmények között jól teljesít.

Nagyon lényeges szempont az autónk teljesítménye, azzal összhangban lévő abroncsot kell válasszunk! Ahogy azt a régi magyar közmondás is tartja, suba subához, guba gubához, azaz ha prémiumautót vezetünk, ne elégedjünk meg egy gazdaságos középkategóriás abronccsal.

A guminak el kell bírnia a nagyobb teljesítményből adódó többletterhelést.

Ha rövid távokon, óvatosabb tempóban és főként a városban furikázunk, akkor nincs feltétlenül szükségünk prémium kategóriás téli gumiabroncs vásárlására. Ellenkező esetben, ha nagyobb tempóval, hosszabb távon, például autópályán közlekedünk, akkor érdemes befektetnünk egy magasabb minőségű téli gumiabroncsba.

Lehetetlen minden méretű abroncsra egyedi ajánlatot gyártani, hiszen a nagyobb gumiteszteléssel foglalkozó szervezetek is általában csak az általános méreteket (175/65 R14, 185/60 R14, 185/65 R15, 195/65 R15, 205/55 R16, 225/45 R17) vizsgálják, ott is inkább a kis és kompakt autókra való abroncsokat. A legfrissebb tesztekben is ezek a méretek dominálnak. Jó tudni, hogy a márkák bizonyos kategóriákba sorolhatók. Vannak az úgynevezett prémium márkák, melyekre jellemző, hogy folyamatosan fejlesztik, újabb és újabb fejlesztésű téli autógumi mintázatokkal jelennek meg a piacon. A minőségi kategóriás téli autógumik a gyártók másod élvonalbeli abroncsai. A fejlesztéseket ezeken a gumikon is megtalálhatjuk, jó ár-érték arány jellemzi őket. A gazdaságos kategória a vékonyabb pénztárcák és idősebb járművek számára lett kitalálva. Így a téli gumi egyik autós számára sem elérhetetlen luxus.

Új téli gumi felszerelése előtt ellenőriztessük az autó futóművét, lengéscsillapítóját, és kormányművét. Ha rosszul van beállítva, a téli gumi lesz az amin csattan. A téli gumiabroncsok felszerelését kizárólag szakműhelyben végeztessük! Amikor a gumicserét végzik, kérjük a szelepek cseréjét is. Hiszen nagyon fontos, hogy a gumiban megfelelő maradjon a nyomás használat közben is.

Téli időszakban vegyük figyelembe a megváltozott hőmérsékleti és útviszonyokat! Ha kell, csökkentsük járművünk motorjának teljesítményét annyira, hogy másnap minden gond nélkül ismét útnak indulhassunk. A jó téli gumik mellé, a higgadt fej, az előretekintő gondolkodásmód is elengedhetetlen!