Category

Olcsó téligumi akció

Mindannyian szeretjük a pénzt és szeretünk spórolni. Próbáljuk megtalálni minden terméknél a legolcsóbb megoldást, hogy ár/érték arányban mindig jól jöjjünk ki. Nincsen ez másképpen a téli-nyári autógumi csere dömping idején sem. Folyton előkerülő kérdés, hogy vajon hol vegyünk, milyet vegyünk, mikor éri meg legjobban megvenni, mekkora akciókra számíthatunk ha kivárunk vagy túl gyorsak vagyunk?

Ha nem akarunk télen az első hó megérkezésekor hanyatt fordított ganajtúróként egy helyben pörögni a parkolóban, akkor időben tegyünk téli gumit az autó alá. Általában akkor szokták javasolni a gumicserét, amikor 7 fok körülire hűl a levegő. Az unalomig ismételt tények is igazak, a hidegben a nyári használatra tervezett abroncsok megkeményednek, és képtelenek teljesíteni azokat az elvárásokat, amiknek meg kéne felelniük. Mondjuk az is igaz, hiába van a legjobb téli gumi az autón, ha a sok elakadt nyári gumis félnótás miatt más sem tud haladni. Egy felmérés szerint az európai autóvezetők 65 százaléka nem cserél gumit.

Ezernyi márka és típus van a boltokban, ember legyen a talpán, aki kiigazodik közöttük. Pláne, ha abba is belegondolunk, hogy a méret is számít, például egy 20 colos méretben prímán teljesítő téli abroncs 14-esként már hitvány is lehet. És persze fordítva is megtörténhet. Szerencsére vannak, akik elvégzik helyettünk a teszteket, csak el kell olvasni az eredményeket. 

A teszteredményeket nézegetve tisztán látszik, hogy a névtelen, olcsó gumik jó eséllyel, sokkal gyengébben teljesítenek, mint az ismert, bevált márkák termékei.

A téli gumi mellett jó megoldás lehet a négy évszakos abroncs is. Bár a legtöbb szakértő úgy tartja, ezek télen is, nyáron is gyengébben teljesítenek, mint a kifejezetten egy-egy évszakra fejlesztett gumik, amolyan sehol sem igazán jó darabok. Ennek ellenére bátran ajánlható azoknak az autósoknak, akik főleg városban, nem túl extrém körülmények között autózzák végig a telet. Emellett a lustábbak, akik gyűlölnek évente kétszer gumishoz járni, azok is nyugodtan választhatják ezt a megoldást.

Amikor a legolcsóbb abroncsokkal szemez valaki, akkor érdemes megkeresni a teszteket, amiből jól kirajzolódik, hogy melyek az egyáltalán nem ajánlott, és az ajánlott gumik. Az internetes felhasználói véleményekre nem igazán lehet sokat alapozni. És ha még mindig a legolcsóbb gumikkal szemeznek, számoljanak utána, négy guminál mekkora a különbség egy ismert gyártó középkategóriás termékével szemben. Bizonyára nem annyi, mint amennyit egy megcsúszásos ütközés után kell az autóra költeni. 

Egy guminál általában a száraz, nedves, havas, jeges felületen mért féktávból, a különféle módon mért kanyarsebességből, gördülési ellenállásból, irányíthatóságból, menetzajból, kopásállóságból, vonóerő-átvitelből és persze az egyik legjobban érezhető tulajdonságból, az árból áll össze. Aztán a különböző szakemberek a kapott eredményeket valamilyen sajátos szempont alapján pontozzák.

Ha olcsón, és jó minőségben szeretnénk gumit vásárolni az autónkra, akkor nagyon fontos szempont, hogy ne akkor jusson eszünkbe, amikor mindenki másnak. Hogy miért? Mert így akciósan juthatunk hozzá a legtöbb helyen, ami nekünk csakis előnyünkre válhat. Fontos azonban, hogy hiába olcsó egy gumit, ha irgalmatlanul hamar elkopik. Tehát a futásteljesítmény és az ár hányadosából praktikus kiindulni, így már könnyebben kiderül, melyikkel jár legjobban a spórolós vevő. Érdemes sok tényezőt figyelembe venni: az autó tulajdonságait és az autó igényeit, a vezetési stílust, az átlagos hőmérsékletet és időjárási körülményeket, illetve a gumik tulajdonságait. Ha ezekre a dolgokra oda tudunk figyelni, akkor jó gumit tudunk vásárolni, ha pedig a megfelelő karbantartás mellett, jól tároljuk nyáron, akkor évekig hű társunk lehet a választott téli gumi.

Annak érdekében, hogy a téli hónapokban is minden rendben legyen az utakon, érdemes a téli gumi cseréjén túl az autó felkészítésére is odafigyelni. Az évszaknak megfelelő szélvédőmosó-folyadék, a jégkaparó és a jégoldó spray legalább olyan jó szolgálatot tehetnek, mint egy termosz forró tea és egy meleg pléd bekészítése. Ez utóbbiak kifejezetten akkor ajánlottak, ha hosszabb útra indulunk, vagy előreláthatólag nem lesz lehetőségünk megállni útközben. A latyakos, saras idő az alvázra is káros hatással van, ennek következményeit elkerülhetjük akkor, ha rendszeres alvázmosással gondoskodunk a gépjármű állagmegőrzéséről.