Category

Használt téligumi árak

   Az autótulajdonosok, sofőrök felelőssége gondoskodni a jármű megfelelő műszaki állapotáról, amibe bizony az időjárási körülményeknek megfelelő gumik is beletartoznak. Télen nem ritkák a nyári köpenyek miatt bekövetkezett olyan balesetek, amikor a biztosítótársaság bizony kilép a kárrendezésből.

Az indok általában az, hogy a nyári köpenyek téli használata nagyfokú felelőtlenség, ha a baleset oka egyértelműen csak és kizárólag erre vezethető vissza, akkor a biztosító akár meg is tagadhatja a kárrendezést! Ezek után nem kérdés, hogy megéri-e cserélni, no de mikor? A téli köpenyek felszerelése tartós, 7 Celsius fok alatti nappali maximum hőmérséklet esetén már indokolt, ez alól pedig még a terepjárók sem jelentenek kivételt. Hiába a 4×4-es hajtás nyújtotta biztonsági többlet, ha nincs megfelelő tapadás, akkor a gyakran borsos áru technika sem húzhat ki a pácból.

Tapasztalatok szerint legkésőbb decemberre az emberek jelentős része cseréli le autógumiját a szezonnak megfelelő téligumira, de sajnos még mindig vannak kivételek. Megállunk a piros lámpánál, jobb-balra nézünk és azt látjuk, hogy a tél közepén is vannak még, akik nem cserélték le autójukon a gumit. Sokan gondolják úgy, hogy a szezonális gumicsere csak felesleges pénzkidobás, de a fennálló veszélyekhez képest minimális a költsége. 

Miért fontos, hogy rászánjuk erre az időt és pénzt? Az életünk lehet a tét.

A fagyos, kihűlt aszfalton az erre kialakított téli abroncsok biztosítanak erősebb tapadást, ezáltal nagyobb biztonságot. Sejthetjük, mekkora károkat okozhat járművünkben ha nem tudunk időben lefékezni és az előttünk álló autónak, oszlopnak, szalagkorlátnak ütközünk. Az anyagi kár talán a legkisebb kockázat, ha azt is figyelembe vesszük, hogy kik ülnek általában mellettünk az autóban. Gyermekeink, párunk, barátaink testi épségét, rosszabb esetben életét kockáztatjuk, ha nem cseréljük le időben guminkat. Ugye, hogy már nem is tűnik kidobott pénznek a gumicsere?

Hangsúlyozandó, hogy milyen fontos, hogy a megfelelő téli gumi legyen fent autónkon a hideg időszakban. Ha ezt az abroncsot használjuk nyáron is, gyorsabban kopik és a következő szezonra, már egyáltalán nem biztos, hogy a tökéletes, hideg időre kialakított abroncsok ugyanolyan jó szolgálatot tesznek majd nekünk. A gumik mindig az adott időjárási viszonyokhoz lettek formálva: a téli gumi télen, a nyári gumi nyáron tudja a dolgát végezni igazán, vagyis gond nélkül megtapadni az aszfalton.

A szakemberek szerint pár évig lehet használni egy téli gumit, de nincs egy meghatározott évszám, ami eltelte után már kötelezően újra kellene cserélni, ez ugyanis mindig egyéntől függ. A gumik kopását nagyon fontos figyelni, erre már jogszabály is van: személygépkocsik esetében 1,6 mm a határ, teherautók esetében pedig 3 mm. Ez persze nem azt jelenti, hogy meg kell  várni, hogy ennyire lekopjon a gumi, hiszen az ennyire kopott gumi már nagyon nem biztonságos, de tudni kell, hogy az ennél kopottabb gumi használatát már büntetik. A tapasztalatok és a jó tanácsok azt mutatják, hogy érdemes már a 2 mm-nél cserélni. A kopást egyébként nem annyira nehéz megállapítani, hiszen a mintázatokba mindig raknak kopásjelzőt, tehát ott lehet és érdemes is néha ellenőrizni, hogy hol tart a gumi a kopásban.

A téli gumit már ránézésre meg lehet különböztetni a nyáritól, hiszen sokkal sűrűbben elhelyezettek a lamellák, és természetesen a bordák is nagyobbak és mélyebbek, azt kell mondanunk tehát, hogy a mintázatban is nagy különbségek vannak. Fentebb már pedzegettük a nyári és téli gumik közötti különbségeket, hiszen az összetétel sem egyforma. Ha logikusan gondolkodunk, akkor rájöhetünk, hogy a gumiknak nem csak mintázatban, de összetételben is másnak kell lenniük, hiszen egyik a nagyon meleg aszfalton kell, hogy teljesítsen, a másik pedig a jeges, fagyos és csapadékos úton. A nyári gumi télen merevvé válik, a téli gumi azonban a szillika keveréknek köszönhetően nem tudja tartani rugalmasságát.

Ha használt gumi vásárlásán gondolkozunk, azzal mindenképp legyünk tisztában, hogy az mindenképp csak egy átmeneti megoldás. Árban már különböző értékekben vásárolhatunk használt cikket, akár húszezer forintért is egy szettet, de nem biztos, hogy meg is éri. A gumiabroncs az autó legfontosabb biztonsági eleme, sokmindenen lehet azzal spórolni, hogy használtat veszünk, de ezen nem szabad. Métereken múlik sokszor emberek élete. Ha jobban belegondolunk anyagilag is jobban járunk egy olyan, új budget kategóriájú abroncssal, amit 3 évig tudunk használni és kétszer annyiba kerül, mint egy használt abroncs, amivel csak 1 évig lehet menni. Ha időközben el akarjuk adni az autót, akkor is megtérül a befektetésünk, mert úgy adhatjuk el az autót, hogy 4 jó, friss gumi van rajta és nem úgy, hogy a gumik azonnali cserére szorulnak.

Kizárólag olyan helyen szabad használt téli gumit vagy nyári gumit vásárolni, ahol fel is szerelik azt, amennyiben hibás a gumiabroncs, az rögtön ki is derül. Egy gumiszerviz a pár nap múlva kiderülő garanciális probléma esetén vállalja a cserét, vagy anyagi térítést.