Category

Autó téligumi árak

 

   Azok a használati cikkek, amikre szükségünk van a mindennapjainkban, azok bizony általában nem olcsók. Ebbe a kategóriába sorolhatjuk a téli gumit is az autóra. Lényeges azonban, hogy ebből igenis érdemesebb a drágábbat választani, hiszen hosszabb távon ez megtérül, és mégiscsak az eslő a biztonság.

Fontos, hogy a fagyos, havas szezon beállta előtt cseréljük le a nyári köpenyeket a téliekre. A téli abroncsok anyagösszetétele és mintázata is jelentősen eltér a nyáriakétól. A speciális adalékok révén a téligumi mínuszban sem válik rideggé, megőrzi rugalmasságát, míg a futófelületen kialakított mélyebb mintázat, a számos barázda havon és jégen jobb kapaszkodást, ezáltal rövidebb fékutat és precízebb irányíthatóságot biztosít. Utóbbi tulajdonságok éppúgy jellemzők az olcsóbb, akciós abroncsokra, mint a prémium kategóriába tartozókra, így havas körülmények között még a legdrágább nyári gumi sem veheti fel a versenyt egy jutányosabb áru, de téli társával.

Fontos tudni, hogy a téli abroncsoknál 4 mm-es mintamélységnél már ugrásszerű romlás tapasztalható a vízelvezetési és a tapadási mutatókban, így fordulhat elő, hogy az első blikkre még jó, pár éves gumik hóban már nem nyújtanak megfelelő biztonságot.

 Természetesen még egy akciós téli gumi szett megvásárlása sem filléres tétel, de megéri utána számolni, mert rengeteget spórolhatunk vele.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni tehát, hogy mennyire fontos a téli autózásban a megfelelő abroncs. A sofőröknek hamarosan egyre több esővel és hóval, vagyis nehezebb közlekedési körülményekkel kell számolniuk. A vezetők egy kulcsfontosságú szempontot gyakran figyelmen kívül hagynak: nem elég, ha csak a főtengelyre szereltetnek fel téli gumit, hiszen a téli és nyári gumik féktávolsága nem ugyanakkora. A döntés előtt mindenképp mérlegeljük, hogy csúszós, jeges úton egy téligumival felszerelt autó, már 20%-kal rövidebb fékúton áll meg a nyárihoz képest.

A szezonális cserével megnöveljük a nyári abroncsok élettartamát, amit nem használunk, az nem is kopik, ez alapszabály. A biztonságos közlekedés sem elhanyagolható szempont, a járókelők, az autóstársak és a saját testi épségünk érdekében ajánlott a hideg beköszöntével téli abroncsra váltani. Vegyünk például egy kis sebességű, városi koccanást, ami megfelelő abroncsválasztás esetén elkerülhető lett volna. Egy lökhárító újra történő cseréjének és a fényezésének átlagos költsége legalább másfél, kétszerese egy négydarabos, akciós olcsó garnitúráénak, a koccanás okozta kellemetlenségekről, a megemelkedő biztosítási díjakról és az esetleges büntető pontokról nem is beszélve.

Fizethetsz az új abroncsokért akár több mint százezer forintot is, vagy megúszhatod az egészet 10-15 ezerből, de ebben az esetben fokozottan igaz a mondás, miszerint olcsó húsnak híg a leve. Ugyan hazánkban átlagosan egy évben csak minden negyedik nap síkosak, vagy nedvesek az utak, a balesetek több mint fele ilyen körülmények között történik. Ezért rendkívül fontos, hogy a megfelelő gumik legyenek az autónkon. A szakemberek szerint már 7 Celsius-alatt célszerű felrakni a téli abroncsokat, a normál gumik ugyanis ilyen hidegben már nem tapadnak megfelelően az utakon.

Rengeteg típus és márka közül választhatunk, melyek között óriásiak az árkülönbségek. Azonban higgyük el, nem csak az árakban van differencia, hiszen bár lassú, városi forgalomban, száraz körülmények között lényegében nem vehető észre, milyen gumi van az autón, ha megváltoznak a körülmények, máris egészen másként fog viselkedni egy nagyon olcsó és egy nagyon drága téli abroncs. Ugyanígy nem mindegy, hogy egy szett gumi kettő vagy négy évet bír ki, különösen a sok helyen megdöbbentően rossz állapotú hazai utakon.

Ha a pénz nem számít, akkor akár a prémium kategóriában is keresgélhetünk, ám tudnunk kell, hogy itt 60-65 ezer forintért jutunk egyetlen téligumihoz, amiből ugyebár legalább kettő kell, a hajtott kerekek száma miatt. Az alsó határ az új abroncsok esetében nem sokkal tízezer forint felett van, vagyis ha nem kell felnit vennünk, akkor alsó-közép, vagy középkategóriás gumik esetében legalább 30-50 ezer forintot rá kell szánnunk, hogy biztonságossá tegyük magunk számára a téli autózást is.

Ha ennél kevesebbet tudunk csak rászánni, akkor vehetünk használtan is téligumit, ám mint minden más tárgy esetében, a nem új állapot kockázatot jelent, még ha egyébként jó állapotúnak is tűnnek az abroncsok. Használt gumit télre már 5000 forintért is kaphatunk, de legrosszabb esetben is egy darabot tíz ezer forint alatt megúszunk. Amennyiben eme megoldás mellett döntünk, akkor a használatba vétel előtt alaposan vizsgáltassuk át a gumi állapotát, elég mélyek-e a redők azon. Használt abroncsokra azokban semmiképpen se gondoljunk tartós megoldásként, mert ezek jó esetben egy telet bírnak ki az autónkon biztonságban.

Érdemes lehet figyelni a különféle akciókat, hiszen a számtalan gumikereskedő kedvezményekkel próbálja magához vonzani a vevőket, ami által mi is több ezer forintot spórolhatunk, ha jól időzítjük a vásárlást.